Hieronta

 

Mihin hieronta sopii?

 

Hieronta sopii kehonhuoltoon, palautumiseen, rentoutumiseen ja kiputilojen hoitoon

 

 

Mihin hieronta vaikuttaa?

 

- Stressiin ja hyvinvointiin

- Lihaskireyksiin ja palautumiseen

- Aineenvaihduntaan

- Vireystilaan ja jaksamiseen

- Kiputiloihin

- Arpikudokseen

 

Hieronnalla voidaan vaikuttaa esimerkiksi stressiin ja hyvinvointiin,  stressihormonin ja sydämen sykkeen laskuun ja verenpaineen alenemiseen sekä hormonien kautta mielialaamme positiivisesti. Hieronnalla vaikutetaan myös lihaskireyksiin ja palautumiseen. Aineenvaihdunnan ja verenkierron kautta kireät lihakset kykenevät palautumaan ja toimimaan normaalisti. Lihasten normaali toiminta ehkäisee vammojen syntymistä ja parantaa toimintakykyä ja suoritusta. Hieronnalla vaikutetaan myös aineenvaihduntaan lisäämällä hierottavan alueen verenkiertoa, imunestekiertoa ja aineenvaihduntaa. Tällöin turvotus vähenee ja kuona-aineet poistuvat. Vaikutukset liittyvät myös vireystilaan ja jaksamiseen hermoston ja hormonitoiminnnan kautta, esimerkiksi dopamiinin erittymisen lisääntyminen vaikuttaa mielihyvän kokemiseen ja serotoniinin erittyminen kipuherkkyyteen, masennukseen ja vireystilaan. Hieronnalla pyritään helpottamaan kiputiloja. Sillä voidaan vaikutaa myös arpikudokseen ehkäisemällä sen muodostumista ja poistamalla jo muodostuneita kiinnikkeitä. 

 

Mitä hieronnassa tehdään?

 

Hieronnassa selvitetään asiakkaan hieronnan tarpeet keskustelemalla ja havainnoimalla lihaskireyksiä ja liikeratoja. Hoitoon voi tulla kiputiloissa, jännityksissä tai vain rentoutumaan ja ylläpitämään hyvinvointia. Hierontaa voidaan käyttää ennaltaehkäisevänä tai suorituksiin valmistavana ja palauttavana hoitona eri lajien harrastajille ja urheilijoille. 

 

Hierontaotteet ja hierontasuunnitelma laaditaan niin, että se on anatomisesti ja fysiologisesti perusteltua asiakkaan tarpeet huomioiden. Hieronta kestää yleensä puolesta tunnista puoleentoista tuntiin. Tunnin aika on sopiva esimerkiksi selän hoitoon ja puolentoista tunnin aika laajempaan alueeseen kuten kokovartalohierontaan. Hieronnan jälkeen kannattaa pysyä lämpimänä, rentoutua, välttää rankkaa urheilusuoritusta sekä juoda reilusti vettä.

 

 

Hierojan koulutus

 

Koulutettu hieroja on hierojan ammattitutkinnon suorittanut henkilö. Koulutettu hieroja on myös terveydenhuollon nimikesuojattu ammattihenkilö, joka kuuluu Valviran rekisteriin.